Algemene informatie e-mail

Dit document beschrijft hoe u uw mailbox bij Basemotive in gebruik kan nemen.

Met de maildienst van Basemotive kunt u e-mail op uw eigen domeinnaam ontvangen en verzenden. Onze servers staan altijd klaar om e-mail voor u te ontvangen, ook wanneer u niet on-line bent. Deze e-mail wordt dan voor u opgeslagen op de server.

Hoe gaat u uw e-mail gebruiken?

Voordat u uw e-mailadres in gebruik neemt zult u eerst moeten beslissen hoe u het wilt gaan gebruiken. Er zijn namelijk een aantal manieren om uw e-mail te benaderen, elk met zijn voor- en nadelen. Het is aan te raden de volgende beschrijvingen goed door te lezen alvorens een keuze te maken.

POP3

Met POP3 haalt u uw e-mail periodiek op. Elke keer dat u dit doet wordt alle nieuwe e-mail vanaf de server gedownload en opgeslagen op de harde schijf van uw computer. Daarbij worden de e-mails van de server verwijderd.
Doordat uw mails worden verwijderd vanaf de server kunt u vanaf een andere computer uw mailarchief niet meer benaderen.

IMAP

Met IMAP leest u e-mail rechtstreeks vanaf de server met uw mailprogramma. Uw mailprogramma slaat de mail in principe niet lokaal op, maar kan wel kopieƫn bijhouden zodat uw mail sneller toegankelijk is.
Al uw e-mail blijft dus op de server staan. Daardoor kunt u vanaf meerdere computers, smartphones en tablets bij al uw e-mail. Ontvangt u echter veel e-mail en bewaart u deze voor langere tijd, dan gebruikt u mogelijk veel serverruimte, waardoor u misschien meer betaalt voor uw abonnement.

Webmail

Met webmail leest u uw e-mail rechtstreeks via uw web browser. Qua werking lijkt dit erg op IMAP, en kan hiermee ook perfect worden gecombineerd. U kan dus thuis en op uw smartphone bijvoorbeeld IMAP gebruiken, en op uw werk of op vakantie webmail.
Net als bij IMAP blijft uw e-mail op de server staan. Ontvangt u veel e-mail en bewaart u deze voor langere tijd, dan gebruikt u mogelijk veel serverruimte, waardoor u misschien meer betaalt voor uw abonnement.
Gebruikt u POP3, dan kan u webmail gebruiken om alle berichten te zien die zijn binnengekomen sinds de laatste keer dat u met uw computer uw e-mail heeft opgehaald.

Benodigde software

U kunt met bijna elk mailprogramma gebruikmaken van onze maildiensten, zowel op uw computer als op uw smartphone of tablet. Wij adviseren voor uw computer Thunderbird, want deze draait op alle besturingssystemen en is zeer eenvoudig in te stellen.

Servergegevens

Met de gegevens hieronder kunt u de e-mail in principe instellen in elk willekeurg mailprogramma. Houd er rekening mee dat sommige mailprogramma's wat moeilijk zijn in te stellen.

Voor alle servers geldt dat de inlognaam uw volledige e-mailadres is.

Eigenschap Waarde
Inkomende e-mail IMAP
Servertype: IMAP
Servernaam: mail.basemotive.nl
Serverpoort: 993 (SSL) / 143 (TLS of onbeveiligd)
Inkomende e-mail POP3
Servertype: POP3
Servernaam: mail.basemotive.nl
Serverpoort: 995 (SSL) / 110 (TLS of onbeveiligd)
Uitgaande e-mail SMTP
Servertype: SMTP
Servernaam: smtp.basemotive.nl
Serverpoort: 465 (SSL) / 587 (TLS of onbeveiligd)
Opmerkingen: Authenticatie is vereist voor zowel inkomende als uitgaande e-mail.
Gebruik niet poort 25; deze is alleen voor het ontvangen van e-mail.
U kunt beveiligde verbindingen voor elk apparaat afdwingen door op https://service.basemotive.nl/ bij de instellingen van het account de optie "Alleen verbindingen beveiligd met SSL/TLS toestaan" te selecteren.

Wat uitleg over beveiliging middels SSL/TLS is op zijn plaats.

• Onbeveiligd Bij een onbeveiligde verbinding vindt geen versleuteling plaats, en kan in theorie worden afgeluisterd. Vindt u de beveiliging van uw gegevens belangrijk, gebruik dan geen onbeveiligde verbinding!
  • SSL: Hiermee worden uw gegevens altijd versleuteld, en de identiteit van de server van Basemotive wordt geverifiĆ«erd. Met deze methode zijn uw gegevens goed beveiligd.
  • TLS: Hiermee wordt eerst een onbeveiligde verbinding gemaakt, welke dan wordt opgewaardeerd naar een beveiligde verbinding over SSL. Ook met deze methode zijn uw gegevens goed beveiligd.

Gebruik webmail

Om gebruik te maken van de webmail, surf naar webmail.basemotive.nl en log daar in met uw volledige e-mailadres en uw wachtwoord.