Consultancy en advies

Stefan Mensink, techneut

Bent u verantwoordelijk voor IT-trajecten, maar beschikt u niet over diepgaande kennis van de materie, dan kan het verstandig zijn hulp te vragen van een ervaren professional. Iemand die in heldere taal kan uitleggen wat al die technische prietpraat voor u betekent.

Met een goede basis in software-ontwikkeling heb ik jarenlange ervaring in het bouwen van software en het overzien van projecten. Behalve de softwarekant heb ik me met regelmaat ook bezig gehouden met infrastructuur zoals servers, netwerken en beheer.

Een project is meer dan een product

Binnen de IT zijn er regelmatig situaties waarin mogelijk een nieuw product wordt geïntroduceerd. Veelal wordt dit gedreven door een wens binnen de organisatie waarvoor het product een oplossing lijkt. In de praktijk wordt echter vaak het zicht verloren op het originele probleem van waaruit de wens ontstaan was, en wordt een product geselecteerd op basis van de vele mogelijkheden en een leuk verkooppraatje.

Om dat te voorkomen is het misschien een goed idee iemand in te huren die objectief kan beoordelen of hetgeen u is aangeboden daadwerkelijk de oplossing biedt waarnaar u op zoek was.

Wat is een goede oplossing?

Een goede oplossing moet wat mij betreft altijd aan zoveel mogelijk van de onderstaande criteria voldoen:

  • Het probleem moet worden opgelost. Dit lijkt voordehandliggend, maar regelmatig introduceren nieuwe systemen niet zozeer een oplossing, maar een manier om te werken met de bestaande gebreken. In dat geval is uw probleem wellicht meer organisatorisch dan technisch, en zou u daar moeten zoeken naar de oplossing.
  • De nieuwe situatie moet niet meer werk opleveren dan dat het bespaart, tenzij u iets nieuws probeert te bereiken.
  • Het investeringsbedrag moet redelijk zijn. Er zijn veel populaire producten die vooral worden gekozen voor hun reputatie, waarbij een hoge prijs vaak wordt gezien als een waarborg voor kwaliteit. In veel gevallen kan een goedkoper alternatief echter kwalitatief beter zijn. Gedegen onderzoek is verstandig.
  • Uw personeel moet met de nieuwe oplossing kunnen omgaan. Vergeet niet dat veel organisaties bestaan uit medewerkers die niet allemaal technisch zodanig zijn onderlegd dat ze met complexe software overweg kunnen. Software moet enigszins afgestemd zijn op het kennisniveau van de gebruikers.
  • Een nieuw systeem moet integreren, zowel technisch als organisatorisch. Het is altijd leuk en spannend met iets nieuws te beginnen, maar als het systeem niet past in uw technische omgeving of uw organisatie, dan zel het zelden een succes worden.

Afgezien van het helpen selecteren van een goede oplossing kan ik u ook helpen met het selecteren en implementeren van de benodigde infrastructuur om alles goed draaiend te krijgen.

Is er nog geen oplossing voor uw probleem, dan kan ik die wellicht voor uw bouwen, of in overleg met u laten bouwen, afhankelijk van de complexiteit en omvang. Hoe dan ook, het vinden van de optimalie oplossing voor u en uw organisatie is altijd de topprioriteit!

Kunt u ook wel wat hulp gebruiken?

Als u ook wel wat hulp kunt gebruiken met een zoeken naar of het controleren van een oplossing, neem dan gerust contact op.